Eersteklas kwaliteit van Nederlandse bodem
Tot 7 jaar garantie
Montage door deskundige monteurs
Klanten beoordelen ons met een 9.3
De energieprijzen in Nederland zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Veel huishoudens zijn vanwege deze stijgingen aan het rekenen gegaan. Hoeveel gaat mijn energierekening oplopen? Wat betekent dat voor mijn maandelijkse uitgavenpatroon? Wat kan ik doen om de energierekening zo laag mogelijk te houden? En juist voor dat laatste kan zonwering een energiebesparende én kostenbesparende maatregel zijn.
Zonwering is vaak niet het eerste wat bij ons opkomt als we praten over energie besparen. Maar het slim toepassen van zonwering kan wel degelijk een grote rol spelen voor het bereiken van een energie- en kostenbesparing.
Hoe het werkt? Om zoveel mogelijk te energie besparen, kunnen we met zonwering in het stookseizoen slim gebruik maken van de warmte van de zon. De binnenkomende warmte van de zon en alle warmte in de woning, houden we binnen. Zonwering werkt daarbij als ‘raamisolatie’.
In het zomerseizoen kunnen we besparen door oververhitting te voorkomen. Dat doen we door de zon als het ware te blokkeren met zonwering. Het gevolg? Zo min mogelijk / geen elektrische apparatuur voor koeling in huis.
In het stookseizoen zien we dat een groot deel van het energieverbruik naar het verwarmen van de woning gaat. Als het buiten steeds kouder wordt, zien we het energieverbruik steeds verder toenemen. De kou buiten zorgt dat er binnen meer warmte verloren gaat.
Als zonnestralen ons thuis(kantoor) binnenkomen kan dat heerlijk zijn. Het kan echter ook zorgen voor een (te) warme werkplek. De warmte die door de zon binnenkomt kan vaak, door de goede isolatie van woningen, geen kant op. Dat maakt dat uw woning snel kan opwarmen en soms maar lastig afkoelt.
Wist u dat een aangenaam verblijfsklimaat op een werkplek bij geringe lichamelijke belasting tussen de 19 – 25 graden ligt? Bij normale lichamelijke belasting is dit 15 – 24 graden.
Goed, in het stookseizoen verliezen we dus veel warmte door de ramen in huis. Isolerende rolluiken zorgen dat dit minder wordt. Want, met rolluiken isoleer je als het ware de ramen in huis. We leggen kort uit hoe het werkt:
Bij een rolluik wat gesloten is, ontstaat stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik (aan de buitenzijde). Deze stilstaande lucht noemen we een ‘warmtebrug’. De warmtebrug is de isolerende laag die zorgt dat de warmte van binnen niet naar buiten kan, en de kou van buiten niet naar binnen.
Met isolerende rolluiken of isolerende screens (zie volgende paragraaf) kan er zo tot 20% worden bespaard op de energierekening. Dit is uiteraard ook weer een gemiddelde, wat per huishouden en per situatie verschilt.
Niet alleen rolluiken hebben een isolerende werking, ook screens en zipscreens hebben een isolerende werking waarmee bespaart kan worden op het energieverbruik.
Screens en rolluiken zijn twee verschillende producten, beide met eigen unieke eigenschappen. Een groot verschil is dat een rolluik het volledige zicht naar buiten blokkeert, terwijl we door een screen heen gewoon naar buiten kunnen blijven kijken. In dit artikel leggen we de verschillen tussen beide uit.
De isolerende werking van een screen is minder hoog dan de isolerende werking van een rolluik. Dat zien we ook terug in de Energie Prestatie Indicator, waar we u later meer over uitleggen.
Op de vraag ‘Hoeveel energie bespaar je met screens?’ is geen eenduidig antwoord te geven. Er spelen tenslotte heel veel andere factoren een rol. Denk aan het type glas van uw woning, de ligging van uw woning t.o.v. de zon en de combinatie met eventuele binnenzonwering.
Wel is duidelijk dat een screen t.o.v. geen zonwering onmiskenbaar bijdraagt aan een energiebesparing. Een screen vormt als het ware een isolerende laag voor het raam. Net als bij rolluiken zult u bij screens ervaren dat de warmte bij gesloten screens meer binnenshuis blijft.
In de zomer kunt u zonwering zien als ‘passieve koeling’. Passieve koeling die zorgt dat airconditioning niet / minder nodig is, waardoor het energieverbruik lager zal zijn. Vrijwel alle soorten buitenzonwering zijn uitermate geschikt als zonwering, en daarmee als energie bespaar middel, voor de zomermaanden. Van screens tot knikarmschermen, van rolluiken tot uitvalschermen.
Hoe het werkt? De neergelaten zonwering blokkeert de warme zonnestralen. Uw woning warmt hierdoor minder snel op, waardoor koeling binnenshuis niet of minder nodig is. Hier kunt u meer lezen over de rol van zonwering bij hitteregulatie.
Hoeveel energie u daadwerkelijk bespaart met de zonwering hangt af van het gebruik. Wanneer de rolluiken of screens tenslotte altijd open staan, zult u geen energie besparen.
Tips voor het optimaal inzetten van zonwering:
Met name het automatisch instellen van de zonwering kan zinvol zijn. Tenslotte bent u waarschijnlijk niet altijd thuis op het moment dat de zonwering nodig is. Meer weten over zonweringbediening? Lees hier dan verder.
Ieder type zonwering heeft zijn eigen charme, eigenschappen en prestaties. De prestaties van zonwering verschillen van elkaar en verschillen per seizoen. Om dit te verduidelijken heeft SunCircle heeft samen met Romazo en TNO de Energie Prestatie Indicator (EPI) ontwikkeld. Dit hulpmiddel geeft aan wat de warmtewerende eigenschappen van zonwering zijn buiten het stookseizoen en wat de isolerende eigenschappen van zonwering zijn binnen het stookseizoen. Hier kunt u per type zonwering het energielabel vinden.
Een vraag die wel veel krijgen; welke zonwering isoleert het beste? Het is een vraag waar, door de grote rol van meerdere factoren, geen eenduidig antwoord op is. Binnen de Energie Prestatie Indicator scoort de combinatie van ritsscreens (buitenzonwering) met een honingraat (binnenzonwering) het beste.
Hoeveel u kunt besparen met zonwering hangt af van diverse factoren: het type glas in uw woning, de oriëntatie van uw woning t.o.v. de zon, het gebruik van de zonwering, het zonweringdoek wat u kiest en het type woning. De grote van de energiebesparing kan daarom per situatie, per woning sterk verschillen.
Over het algemeen kunt u met zonwering tot 20% besparen op uw energierekening.
Voor kantoren is buitenzonwering ook een goed hulpmiddel om energie en kosten te besparen. Een TNO-onderzoek heeft uitgewezen dat automatisch geregelde zonwering voor kantoren kan zorgen voor een besparing van 19%.
Meer weten over kantoor zonwering? Lees hier verder.
Kan ik energie besparen met buitenzonwering?
Zonwering weert niet alleen het zonlicht. Doordat in de warme maanden uw ruimte minder warm wordt hoeft u het minder te verkoelen met behulp van bijvoorbeeld een airconditioning. In de koudere maanden kan het de warmte juist binnenhouden. Zo hoeft u minder te stoken.
Welke buitenzonwering bespaart het meeste energie?
Iedere situatie is weer anders. Over het algemeen zijn rolluiken het meest effectief. Door het isolerende karakter houden zij de warmte meer buiten in de zomermaanden en binnen in de koudere maanden. Ook screens kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan het verlagen van uw energiekosten.
Bespaart automatische zonwering meer dan handmatige zonwering?
Automatische zonwering bespaart meer energie. U bent niet altijd thuis of in staat de zonwering omhoog of omlaag te doen.
Meer weten over zonwering voor uw situatie?
Nijverheidsweg 22
3771 ME Barneveld
Postbus 148
3770 AC Barneveld
SunCircle zonwering
Direct naar
Schrijf u in voor de nieuwsbrief
Nijverheidsweg 22
3771 ME Barneveld